Running Festival Csíkszereda

Történet

Csíkszereda a Csíki-medence közepén, két fontos kereskedelmi útvonal, az Olt folyását követő észak-déli, és a Gyimesekből a Küküllő mentére átívelő kelet- nyugati utak kereszteződésénél alakult ki, a szerdai napokon tartott heti vásárok helyszínének környékén, a 12–13. században már vélhetően létező Somlyó, Taploca és Zsögöd települések határán. A 16. század elején Csíkszereda egyike volt a Csíki-medence apró településeinek, Csíkszék egyetlen városa. Csíkszereda várossá alakulásának pontos dátuma nem ismert.
A város mai területe magában foglalja az 1752-ben még külön településként feltüntetett Csíkszeredát, Csíkzsögödöt, Csíktaplocát és Csobotfalvát, a később keletkezett, de a városba teljesen beolvadt Csütörtökfalvát, Martonfalvát, illetve Csibát, Zsögödfürdőt és Szereda-fürdőt, valamint a városhoz tartozó Hargitafürdőt.
1879-ben vált vármegyeszékhellyé a város, a kommunizmus időszakában, a nagymérvű iparosításnak köszönhetően már a 40 000-et is elérte a lakosság száma.
Ha Csíkszeredára gondolnak, az emberek többségének nem a futás jut eszébe. Pedig mind a városban, mind a környéken nagyon elterjedt sport. Remek futóközösségek alakultak ki, amelyek különféle kis versenyeket szerveznek, kihívásokat alkotnak meg, amelyeknek eleget is tesznek, vagy akár csak együtt futnak a városban, vagy a város környékén. Itt nem nehéz festői tájakon futni, elég csak pár száz méterre eltávolodni a lakásunktól.
Ezeket a szempontokat vettük figyelembe, amikor tavaly megálmodtuk a Running Festival Csíkszereda futófesztiválunkat. A két napos rendezvénnyel profi- és amatőr-, aszfalt- és terepfutókat, illetve családokat céloztunk meg, és tavaly szeptemberben több mint 700 futó állt rajthoz városunkban. Sor került terepfutó versenyre Csíksomlyón, maratonra, félmaratonra és maraton váltóra Csíkszereda legnagyobbb nevezetességeit érintve és a környéken, továbbá egy kisebb családi verseny a város szívében. Érkeztek versenyzők az ország minden tájáról, illetve Magyarországról és Németországból is. A futófesztivál remek hangulatához hozzájárultak a kísérőprogramok, így a pasta party, illetve a verseny útvonalán játszó zenészek.
Az esemény második kiadására 2022. szeptember 16-17-én kerül sor, még több mosolygós futóval és kísérőprogrammal. Újdonságként idén sor kerül egy rövidebb, 5 km-s távra is.
Az egyes távok útvonalait úgy választottuk meg, hogy a futók ízelítőt kapjanak a város és a közvetlen környék legszebb látnivalóiból. A városközpontból indulva elszaladnak a Márton Áron Főgimnázium impozáns épülete előtt, amelyet az 1900-as évek elején építettek, majd Csíkpálfalva és Delne felé veszik az irányt, ahonnan láthatják, milyen távolról a híres Egyes-kő, majd Csomortánon áthaladva Somlyó hegyében gyönyörködhetnek, hogy aztán a városba visszatérve elhaladjanak a Kárpát-medence legnagyobb katolikus zarándoklata közzéppontjául szolgáló Szűz Mária kegyszobrot őrző kegytemplom előtt Csíksomlyón. 2019-ben Ferenc pápa is ellátogatott ide, az általa adományozott aranyrózsa ma a kegyszobor mellett látható. Tovább haladva a versenyzők elszaladnak az 1600-as években reneszánsz stílusban épült Mikó-vár előtt, majd a híres csíki hoki bölcsője, a Vákár Lajos műjégpálya mellett is.  A terepfutás útvonala is Csíksomlyón, a pünkösdi búcsúról ismert Hármashalom oltár melletti hegyen lesz. Sor kerül pasta partyra, illetve a versenyzők helyi zenekarok zenéjébe is belehallgathatnak.
Verseny előtt és után az ide érkezők megtekinthetik a Csíki Székely Múzeum állandó kiállításait, úszhatnak egyet a Csíki Csobbanóban, megkóstolhatják a helyi éttermek változatos specialitásait, és a helyi futók segítségével akár kocoghatnak is egy kis verseny előtti bemelegítőt a városban. A futófesztivállal egyidőben zajlik a Csíkszeredai könyvvásár, ahol többek között erdélyi szerzők műveit lehet megvásárolni.
 • 42 km

  MARATONI TÁV

 • 21 km

  FÉLMARATONI TÁV

 • 4 X 10 km

  MARATONI VÁLTÓ

 • 7 km

  ÉJSZAKAI TEREPFUTÁS

 • 2.5 km

  CSALÁDI FUTÁS

 • 5 km

  YOUCANDOIT

Nevezés

Online, bankkártyás fizetéssel

Egyéni maraton és félmaraton

Előnevezés: márc. 1-20.: 50 RON

Nevezés: márc. 21-jún. 1.: 80 RON

Nevezés: jún. 2.-aug. 15.: 100 RON

Nevezés: aug. 16-28.: 150 RON

Utcai maratoni váltó (4 fővel)

Előnevezés: márc. 1-20.: 100 RON

Nevezés: márc. 21-jún. 1.: 160 RON

Nevezés: jún. 2.-aug. 15.: 200 RON

Nevezés: aug. 16-28.: 300 RON

Éjszakai terepfutás és 5 km

Előnevezés: márc. 1-20.: 35 RON

Nevezés: márc. 21-jún. 1.: 65 RON

Nevezés: jún. 2.-aug. 15.: 85 RON

Nevezés: aug. 16-28.: 135 RON

Családi futás

Előnevezés: márc. 1-június 1.: 30 RON

Nevezés: június 1.-aug. 28.: 60 RON

RAJTCSOMAG

rajtszám

időmérő chip

frissítőállomások

befutó érem az érkezésnél

ajándék csősál vagy technikai póló

ajándékok a szponzoroktól

Pasta Party belépő

A versenycsomagok átadásával kapcsolatos további információkért kattintson a PROGRAM menüpontra.

CSÜTÖRTÖK

16.00-20.00 Rajtcsomag átvétel (Szalszervezetek Művelődési Háza)

PÉNTEK

14.00-18.00 Rajtcsomag átvétel (Szalszervezetek Művelődési Háza)

18.00-19.00 Rajtcsomag átvétel (Csíksomlyó, a Kegytemplom melletti parkoló)

20.00 Éjszakai terepfutás rajt (Csíksomlyói Kegytemplom)

Rgötön a verseny után: Pasta party (Csíksomlyó, a Kegytemplom melletti parkoló)

SZOMBAT

7.00-9.00 Rajtcsomag átvétel

10.00 Rajt maraton 42 km (Szabadság tér)

10.00 Rajt maratoni váltó (Szabadság tér)

10.00 Rajt félmaraton 21 km (Szabadság tér)

10.15 Rajt YOUcanDOIT 5 km (Szabadság tér)

14:30 Mano & Gregor koncert

16.00 Rajt családi futás (Szabadság tér)

15.00-17.00 Pasta Party (Szabadság tér)

17.00 Díjkiosztás

VASÁRNAP

Nevezés

60 lei300 leiOpciók választása

 1. Running Festival Csíkszereda powered by Skoda Running Festival Csíkszereda verseny 2021-es évadának indulójaként, a jelen versenyszabályzatban foglaltakat a Résztvevő magára nézve kötelezően elfogadja és kötelezettséget vállal annak betartására. Ugyanakkor vállalja, hogy a forgalmi szabályokat és a versenyszabályzatba foglaltakat maradéktalanul betartja.
 2. A Résztvevő tudomásul veszi, hogy a rendezvény ideje alatt felvételek készülhetnek róla. A képek és felvételek készítéséhez és felhasználásához hozzájárul. Tudomásul veszi, hogy a róla készült képeket, felvételeket reklámfilmben és más médiában promóciós célra a Szervező felhasználhatja. Tudomásul veszi, hogy a versenypályán és a versenyközpontban biztonsági kamerák (külsős) felvételeket készíthetnek róla.
 3. Hozzájárul, hogy a Személyes profilban lévő e-mail címre és telefonszámra a Szervező levelet, illetve üzenetet küldjön a verseny információival és további sporteseményekkel kapcsolatban.

Eredmények

Médiatámogatók

Támogatók

RomaniaHungary