Running Festival Csíkszereda

Történet

Csíkszereda a Csíki-medence közepén, két fontos kereskedelmi útvonal, az Olt folyását követő észak-déli, és a Gyimesekből a Küküllő mentére átívelő kelet- nyugati utak kereszteződésénél alakult ki, a szerdai napokon tartott heti vásárok helyszínének környékén, a 12–13. században már vélhetően létező Somlyó, Taploca és Zsögöd települések határán. A 16. század elején Csíkszereda egyike volt a Csíki-medence apró településeinek, Csíkszék egyetlen városa. Csíkszereda várossá alakulásának pontos dátuma nem ismert.
A város mai területe magában foglalja az 1752-ben még külön településként feltüntetett Csíkszeredát, Csíkzsögödöt, Csíktaplocát és Csobotfalvát, a később keletkezett, de a városba teljesen beolvadt Csütörtökfalvát, Martonfalvát, illetve Csibát, Zsögödfürdőt és Szereda-fürdőt, valamint a városhoz tartozó Hargitafürdőt.
1879-ben vált vármegyeszékhellyé a város, a kommunizmus időszakában, a nagymérvű iparosításnak köszönhetően már a 40 000-et is elérte a lakosság száma.

Ha Csíkszeredára gondolnak, az emberek többségének nem a futás jut eszébe. Pedig mind a városban, mind a környéken nagyon elterjedt sport. Remek futóközösségek alakultak ki, amelyek különféle kis versenyeket szerveznek, kihívásokat alkotnak meg, amelyeknek eleget is tesznek, vagy akár csak együtt futnak a városban, vagy a város környékén. Itt nem nehéz festői tájakon futni, elég csak pár száz méterre eltávolodni a lakásunktól.

Ezeket a szempontokat vettük figyelembe, amikor 2021-ben megálmodtuk a Running Festival Csíkszereda futófesztiválunkat. A két napos rendezvénnyel profi- és amatőr-, aszfalt- és terepfutókat, illetve családokat céloztunk meg, és 2022 szeptemberben több mint 700 futó állt rajthoz városunkban. Sor került terepfutó versenyre Csíksomlyón, maratonra, félmaratonra, maraton váltóra és egy rövidebb, 5 km-s távra is Csíkszereda legnagyobbb nevezetességeit érintve és a környéken, továbbá egy kisebb családi verseny a város szívében. Érkeztek versenyzők az ország minden tájáról, illetve Magyarországról, Lengyelországból és Németországból is. A futófesztivál remek hangulatához hozzájárultak a kísérőprogramok, így a pasta party, illetve a verseny útvonalán játszó zenészek.

Az esemény harmadik kiadására 2023. szeptember 15-16-án kerül sor, még több mosolygós futóval és kísérőprogrammal. A versenyzők kérésére idén a versenyszámok sorát egy 10 km-s távval bővítjük.

Az egyes távok útvonalait úgy választottuk meg, hogy a futók ízelítőt kapjanak a város és a közvetlen környék legszebb látnivalóiból. A városközpontból indulva elszaladnak a Márton Áron Főgimnázium impozáns épülete előtt, amelyet az 1900-as évek elején építettek, majd Csíkpálfalva és Delne felé veszik az irányt, ahonnan láthatják, milyen távolról a híres Egyes-kő, majd Csomortánon áthaladva Somlyó hegyében gyönyörködhetnek, hogy aztán a városba visszatérve elhaladjanak a Kárpát-medence legnagyobb katolikus zarándoklata közzéppontjául szolgáló Szűz Mária kegyszobrot őrző kegytemplom előtt Csíksomlyón. 2019-ben Ferenc pápa is ellátogatott ide, az általa adományozott aranyrózsa ma a kegyszobor mellett látható. Tovább haladva a versenyzők elszaladnak az 1600-as években reneszánsz stílusban épült Mikó-vár előtt, majd a híres csíki hoki bölcsője, a Vákár Lajos műjégpálya mellett is.  A terepfutás útvonala is Csíksomlyón, a pünkösdi búcsúról ismert Hármashalom oltár melletti hegyen lesz. Sor kerül pasta partyra, illetve a versenyzők helyi zenekarok zenéjébe is belehallgathatnak.

Verseny előtt és után az ide érkezők megtekinthetik a Csíki Székely Múzeum állandó kiállításait, az idén 400 éves Mikó-várat, úszhatnak egyet a Csíki Csobbanóban, megkóstolhatják a helyi éttermek változatos specialitásait, és a helyi futók segítségével akár kocoghatnak is egy kis verseny előtti bemelegítőt a városban.

 • 42 km

  GYERMELYI MARATHON

 • 21 km

  AMIGO HALF MARATHON

 • 4 X 10 km

  MARATONI VÁLTÓ

 • 7 km

  TUSNAD NIGHT TRAIL

 • 2.5 km

  HARMOPAN FAMILY RUN

 • 5 km

  HARVIZ YOUCANDOIT

 • 10 km

  GERKON ELECTRO NEXT LEVEL

Nevezés

Online, bankkártyás fizetéssel

Egyéni maraton és félmaraton

kedvezmény: mozgássérülteknek és nagycsaládos kártyával rendelkezőknek

Egyéni maraton és félmaraton:

Előnevezés: ápr. 3–16.: 50 RON

Nevezés: ápr. 17.–jún. 18.: 80 RON

Nevezés: jún. 19.–aug. 13.: 100 RON

Nevezés: aug. 14.–aug. 27.: 150 RON

Utcai maratoni váltó (4 fővel)

Előnevezés: ápr. 3–16.: 100 RON

Nevezés: ápr. 17.–jún. 18.: 160 RON

Nevezés: jún. 19.–aug. 13.: 200 RON

Nevezés: aug. 14.–aug. 27.: 300 RON

Éjszakai terepfutás, 10 km és 5 km

Előnevezés: ápr. 3–16.: 35 RON

Nevezés: ápr. 17.–jún. 18.: 65 RON

Nevezés: jún. 19.–aug. 13.: 85 RON

Nevezés: aug. 14.–aug. 27.: 135 RON

Családi futás

Nevezés: ápr. 1.–aug. 27.: 30 RON

RAJTCSOMAG

 • rajtszám
 • időmérő chip
 • frissítő állomások
 • befutó érem az érkezésnél
 • ajándék futósapka vagy technikai póló
 • ajándékok a szponzoroktól
 • Pasta Party belépő

A versenycsomagok átadásával kapcsolatos további információkért kattintson a PROGRAM menüpontra

CSÜTÖRTÖK

16.00-20.00 Rajtcsomag átvétel (Szalszervezetek Művelődési Háza)

PÉNTEK

14.00-17.30 Rajtcsomag átvétel (Szakszervezetek Művelődési Háza)

18.00-19.00 Terepfutás (Night Trail Run) rajtcsomag átvétel (Csíksomlyó, a Kegytemplom melletti parkoló)

20.00 Éjszakai terepfutás rajt (Csíksomlyói Kegytemplom)

Rögtön a verseny után: Pasta party (A cél helyszínén)

SZOMBAT

7.00-9.00 Rajtcsomag átvétel

10.00 Rajt maraton 42 km (Szabadság tér)

10.00 Rajt maratoni váltó (Szabadság tér)

10.00 Rajt félmaraton 21 km (Szabadság tér)

10.10 Rajt Next Level 10 km (Szabadság tér)

10.20 Rajt YOUcanDOIT 5 km (Szabadság tér)

16.00 Rajt családi futás (Szabadság tér)

14.00-17.00 Pasta Party (Szabadság tér)

17.00 Díjkiosztás

Nevezés

30 lei300 leiOpciók választása

 1. Running Festival Csíkszereda powered by Skoda Running Festival Csíkszereda verseny 2023-as évadának indulójaként, a jelen versenyszabályzatban foglaltakat a Résztvevő magára nézve kötelezően elfogadja és kötelezettséget vállal annak betartására. Ugyanakkor vállalja, hogy a forgalmi szabályokat és a versenyszabályzatba foglaltakat maradéktalanul betartja.
 2. A Résztvevő tudomásul veszi, hogy a rendezvény ideje alatt felvételek készülhetnek róla. A képek és felvételek készítéséhez és felhasználásához hozzájárul. Tudomásul veszi, hogy a róla készült képeket, felvételeket reklámfilmben és más médiában promóciós célra a Szervező felhasználhatja. Tudomásul veszi, hogy a versenypályán és a versenyközpontban biztonsági kamerák (külsős) felvételeket készíthetnek róla.
 3. Hozzájárul, hogy a Személyes profilban lévő e-mail címre és telefonszámra a Szervező levelet, illetve üzenetet küldjön a verseny információival és további sporteseményekkel kapcsolatban.
 4. A regisztrációs űrlap kitöltésével, a személyes adatok kezelésére, egyének védelmére és az ilyen jellegű adatok szabad áramlására vonatkozó 2016/679/EU rendelet értelmében hozzájárulok ahhoz, hogy a nevem és vezetéknevem megjelenjen a www.runningfestival.ro weboldalon.

Eredmények

Médiatámogatók

Támogatók

RomaniaHungary