Running Festival Csíkszereda

Történet

Csíkszereda a Csíki-medence közepén, két fontos kereskedelmi útvonal, az Olt folyását követő észak-déli, és a Gyimesekből a Küküllő mentére átívelő kelet- nyugati utak kereszteződésénél alakult ki, a szerdai napokon tartott heti vásárok helyszínének környékén, a 12–13. században már vélhetően létező Somlyó, Taploca és Zsögöd települések határán. A 16. század elején Csíkszereda egyike volt a Csíki-medence apró településeinek, Csíkszék egyetlen városa. Csíkszereda várossá alakulásának pontos dátuma nem ismert.
A város mai területe magában foglalja az 1752-ben még külön településként feltüntetett Csíkszeredát, Csíkzsögödöt, Csíktaplocát és Csobotfalvát, a később keletkezett, de a városba teljesen beolvadt Csütörtökfalvát, Martonfalvát, illetve Csibát, Zsögödfürdőt és Szereda-fürdőt, valamint a városhoz tartozó Hargitafürdőt.
1879-ben vált vármegyeszékhellyé a város, a kommunizmus időszakában, a nagymérvű iparosításnak köszönhetően már a 40 000-et is elérte a lakosság száma.
Ha Csíkszeredára gondolnak, az emberek többségének nem a futás jut eszébe. Pedig mind a városban, mind a környéken nagyon elterjedt sport. Remek futóközösségek alakultak ki, amelyek különféle kis versenyeket szerveznek, kihívásokat alkotnak meg, amelyeknek eleget is tesznek, vagy akár csak együtt futnak a városban, vagy a város környékén. Itt nem nehéz festői tájakon futni, elég csak pár száz méterre eltávolodni a lakásunktól.
Ezeket a szempontokat vettük figyelembe, amikor megálmodtuk a Running Festival Csíkszereda futófesztiválunkat. Ez egy két napos rendezvény, amellyel profi- és amatőr, aszfalt- és terepfutókat, de családokat is megcélzunk.
Lesz terepfutó verseny, maraton, félmaraton, maraton váltó, de egy kisebb családi verseny is a városban. A verseny fővédnökei Novák Eduárd, ifjúsági- és sportminiszter, illetve Szabó Gabriela többszörös atlétika bajnok.
Az egyes távok útvonalait úgy választottuk meg, hogy a futók ízelítőt kapjanak a város és a közvetlen környék legszebb látnivalóiból. A városközpontból indulva elszaladnak a Márton Áron Főgimnázium impozáns épülete előtt, amelyet az 1900-as évek elején építettek, majd Csíkpálfalva és Delne felé veszik az irányt, ahonnan láthatják, milyen távolról a híres Egyes-kő, majd Csomortánon áthaladva Somlyó hegyében gyönyörködhetnek, hogy aztán a városba visszatérve elhaladjanak a Kárpát-medence legnagyobb katolikus zarándoklata közzéppontjául szolgáló Szűz Mária kegyszobrot őrző kegytemplom előtt Csíksomlyón. 2019-ben Ferenc pápa is ellátogatott ide, az általa adományozott aranyrózsa ma a kegyszobor mellett látható. Tovább haladva a versenyzők elszaladnak az 1600-as években reneszánsz stílusban épült Mikó-vár előtt, majd a híres csíki hoki bölcsője, a Vákár Lajos műjégpálya mellett is.  A terepfutás útvonala is Csíksomlyón, a pünkösdi búcsúról ismert Hármashalom oltár melletti hegyen lesz. Sor kerül pasta partyra, illetve a versenyzők helyi zenekarok zenéjébe is belehallgathatnak.
Verseny előtt és után az ide érkezők megtekinthetik a Csíki Székely Múzeum állandó kiállításait, úszhatnak egyet a Csíki Csobbanóban, megkóstolhatják a helyi éttermek változatos specialitásait, és a helyi futók segítségével akár kocoghatnak is egy kis verseny előtti bemelegítőt a városban. A futófesztivállal egyidőben zajlik a Csíkszeredai könyvvásár, ahol többek között erdélyi szerzők műveit lehet megvásárolni.
 • 42 km

  MARATONI TÁV

 • 21 km

  FÉLMARATONI TÁV

 • 4 X 10 km

  MARATONI VÁLTÓ

 • 7 km

  TEREPFUTÁS

 • 2.5 km

  CSALÁDI FUTÁS

Nevezés

Online, bankkártyás fizetéssel

Maraton és félmaraton + terepfutás

Előnevezés: aug. 1-15.: 50 RON

Nevezés: aug. 15-31.: 100 RON

Maratoni váltó

Előnevezés: aug. 1-15.: 100 RON

Nevezés: aug. 15-31.: 200 RON

RAJTCSOMAG

rajtszám

időmérő chip

frissítőállomások

befutó érem az érkezésnél

ajándék futó övtáska

ajándékok a szponzoroktól

online diploma

Pasta Party belépő

kedvezmény a partner éttermekben, szolgáltatóknál

A versenycsomagok átadásával kapcsolatos további információkért kattintson a PROGRAM menüpontra.

CSÜTÖRTÖK

16.00-20.00 Rajtcsomag átvétel (Szalszervezetek Művelődési Háza)

PÉNTEK

14.00-18.00 Rajtcsomag átvétel (Szalszervezetek Művelődési Háza)

18.00-19.00 Rajtcsomag átvétel (Csíksomlyó, a Kegytemplom melletti parkoló)

20.00 Terepfutás rajt (Csíksomlyói Kegytemplom)

Rgötön a verseny után: Pasta party (Csíksomlyó, a Kegytemplom melletti parkoló)

SZOMBAT

6.00-8.00 Rajtcsomag átvétel

9.00 Rajt maraton 42 km (Szabadság tér)

9.00 Rajt maratoni váltó (Szabadság tér)

9.00 Rajt félmaraton 21 km (Szabadság tér)

16.00 Rajt családi futás (Szabadság tér)

15.00-18.00 Pasta Party (Szabadság tér)

18.00 Díjkiosztás

VASÁRNAP

Nevezés

50 lei200 leiOpciók választása

 1. Running Festival Csíkszereda powered by Skoda Running Festival Csíkszereda verseny 2021-es évadának indulójaként, a jelen versenyszabályzatban foglaltakat a Résztvevő magára nézve kötelezően elfogadja és kötelezettséget vállal annak betartására. Ugyanakkor vállalja, hogy a forgalmi szabályokat és a versenyszabályzatba foglaltakat maradéktalanul betartja.
 2. A Résztvevő tudomásul veszi, hogy a rendezvény ideje alatt felvételek készülhetnek róla. A képek és felvételek készítéséhez és felhasználásához hozzájárul. Tudomásul veszi, hogy a róla készült képeket, felvételeket reklámfilmben és más médiában promóciós célra a Szervező felhasználhatja. Tudomásul veszi, hogy a versenypályán és a versenyközpontban biztonsági kamerák (külsős) felvételeket készíthetnek róla.
 3. Hozzájárul, hogy a Személyes profilban lévő e-mail címre és telefonszámra a Szervező levelet, illetve üzenetet küldjön a verseny információival és további sporteseményekkel kapcsolatban.

Eredmények

Kedvezményt nyújtó partnereink

👉🏻 Amigo Penge – központ
👉🏻 Amigo Penge – Nest
👉🏻 Petőfi kávéház
👉🏻 Alzo vendéglő
👉🏻 Morrison Pub & Pizza
👉🏻 Via Napoli Restaurant & Pasta Bistro
👉🏻 Palermo Café
👉🏻 Two Guys
👉🏻 Platz Café
👉🏻 Healthy Kitchen
👉🏻 112 Coffee & Co.
👉🏻 Renegade Pub & Pizza
👉🏻 Nagymama cukrászda
👉🏻 Kissomlyó SKI

👉🏻 Hunguest Hotel Fenyő

👉🏻 Jakab Antal Tanulmányi Ház

Médiapartnerek

TÁMOGATÓK

RomaniaHungary